ПОКАНА ЗА ТЕБ, ЗА НЕЯ, ЗА НЕГО...ЗА СРЕЩА СЪС СЕБЕ СИ
Защо не сублимация

Защо не сублимация?
Malka Shein

Милер се позовава на текста от Предговора на английското издание на Семинар XI "Това, което той нарича "задоволяване" по този начин ориентира целия ход на една анализа.   Понеже анализата  се развива в разочарование, неудобство, неразположение и безпокойство, възможно е да се отдели и да се  потвърди това, което възниква като свидетелство на задоволяване ." 

В „Цивилизацията и разочарованието от нея” Фройд казва: „Усещането за щастие, произтичащо от задоволяване на дивия инстинктивен импулс, неопитомен от Аза, е несравнимо по-интензивно от това, получено от насищането на инстинкт, който е бил опитомен. [...] Задачата тук е да се изместят инстинктивните цели по такъв начин, че те да не могат да се изправят срещу фрустрацията от външния свят. В това сублимацията на инстинктите оказва своята помощ. Една печалба е най-много, ако човек може достатъчно да увеличи добива на удоволствие от източниците на психическа и интелектуална работа. "[2] Защо тогава концепцията за сублимацията отсъства от богатата библиография и от разговорите, ориентирани  към конгреса?

Намерих отговора в лекцията на Милер от 21 януари 2009 година:"Предпочитам да се възползвам от тази дума „спешност” с препратката към нещо, което тласка, защото това ни отдалечава от идеята, че човек се връща поради преноса. Това показва, че има причинност, работеща на по-дълбоко ниво от преноса, същата която Лакан характеризира като ниво на задоволяване, дотолкова доколкото е спешно и анализата го предопределя."

Нивото на задоволяване изречено в спешните случаи, спешността за задоволяване на говорещото същество, parlêtre, е на по-дълбоко ниво от това на преноса. Последното учение на Лакан, насочено към несъзнаваното реално, към bien-dire и savoir y faire, е антиномията на концепцията за сублимация, подкрепена от егото, принципа на реалността и символичното.

1 Miller, J.-A., “The Speaking Being and the Pass”, tr. R. Grigg, The Lacanian Review 6, “¡Urgent!”, NLS, Paris, 2018, p. 137.

2 Freud, S., Civilization and Its Discontents, W.W. Norton New York/London, 1989, p. 29.

3 Miller, J.-A., The Speaking Being and the Pass, op. cit., pp. 137-9.

------
Превод: Милена Рангелова
Редакция: Рая Венциславова и Десислава Иванова 


В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg