ПОКАНА ЗА ТЕБ, ЗА НЕЯ, ЗА НЕГО...ЗА СРЕЩА СЪС СЕБЕ СИ

Психодрама

Какво е Психодрама?

Психодрамата е форма на групова психотерапия. Тя се основава на играта и ролята. Концепцията на Психодрамата според създателя й Джейкъб Морено е че психичното здраве почива на идеята за личността, владееща много роли, за индивид с голям репертоар от роли и гъвкавост да действа по подходящ начин в подходящ момент. Психичните проблеми се пораждат във взаимодействието на личността с другите.

Тя е учене чрез преживяване и действие. Преживяванията да бъдат показани и видени, не само разказани и чути. Психичните проблеми стават по-цялостно достъпни за " съ - преживяване " и с телесните им прояви ( стойка, тонус, движения ), и с разположението на телата и предметите в пространството на ситуацията. Така, веднъж извадени наяве, проблемите стават по - податливи на контрол. Човекът в Психодрамата е ко-терапевт, а не жертва на помагащия.

Психодрамата е покана към личността да сподели своя вътрешен свят, независимо колко особен е той.
В нея човек има възможност да изпробва и упражнява значими за него ситуации, роли, взаимоотношения, като ги разиграва на сцена с помощта на групата. Така той е в състояние да види по-добре онова, което се случва, както и онова, което не се случва реално в живота му и да изпита сам нови възможности и решения. Това позволява на човек да достигне до нов поглед към себе си и околните, да преоткрие своя скрит потенциал, да се освободи от "скритите бариери", като преживее пълноценно своите чувства и получи разбиране и подкрепа за споделения опит.

Психодрамата работи със сънищата, с миналото, с настоящето и бъдещето..

За кого са групите по Психодрама?


За хора, които търсят смисъла на преживяваните от тях затруднения и са готови да работят за преодоляването им. Опитът в групата позволява да бъде разширен емоционалния и социален "хоризонт" на личността, да бъдат преодолени определени психологични пречки, модели на поведение и възприемане на самия себе си, както и да се подобрят способностите за взаимодействие с околните. 
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg